O piškotkih

Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu.

Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev. Piškotki nam omogočajo pridobivanje podatkov o številu obiskovalcev spletne strani, o novih in  predhodnih obiskovalcih, o uporabi spletne strani itd., zaradi česar lahko nadgrajujemo in prilagajamo spletno stran potrebam in ćeljam uporabnikov.

Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov. 
Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je s tem bolj učinkovito in prijetno.

Zakaj spletne strani uporabljajo piškotke?

Piškotke uporablja večina spletnih strani, so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Razlogov za uporabo piškotkov je tako več, kot prvi gotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju raznih statistik, o navadah spletnega uporabnika – saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani. 
Podjetja lahko s pomočjo piškotkov ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

 

Piškotki na spletnem mestu www.parkettco-si.com

Lastni piškotki

Te piškotke postavi spletno mesto samo. V prvem sklopu so obvezni, brez katerih spletno mesto ne bi pravilno delovalo in jih zato uporabnik ne more zavrniti.
V drugem sklopu so piškotki, ki jih postavi lastni sistem za analizo obiska - podatki se obdelujejo na istem strežniku kot gostuje spletno mesto ter jih ne posredujemo tretjim osebam. Piškotki so privzeto postavljeni, uporabniki pa imajo možnost naknadne zavrnitve.

ImeNamenOpis uporabeVeljavnostVaša izbira
PHPSESSID
ISOTOPE_TEMP_CART
sistem Sejni piškotek, ki se uporablja za to, da si spletno mesto zapomni uporabnikov vnose v spletne obrazce, nakupovalno košarico, ipd.
Za nemoteno in pravilno delovanje spletnega mesta so to nujno potrebni piškotki, zato so vedno omogočeni.
Seja
30 dni
_pk_id.5.3141
_pk_ses.5.3141
spletna analitika Piškotke postavi odprtokodni sistem za spremljanje obiskanosti spletnega mesta, Piwik, ki teče na istem strežniku kot to spletno mesto. Sistem beleži, kako so uporabniki prišli na spletno mesto (npr. preko ključne besede v iskalniku ali povezave na drugem spletnem mestu), katere strani so obiskali, kateri brskalnik uporabljajo (npr. Internet Explorer, Firefox, Chrome, ...) ipd. Ti podatki nam (skrbniki spletnega mesta) služijo za prilagajanje uporabniške izkušnje glede na potrebe uporabnikov.
Sistem ne beleži osebnih podatkov, tudi IP naslova ne.
2 leti
30 minut

 

Drugi piškotki (3rd party cookies)

Na spletnem mestu ne uporabljamo piškotkov, ki bi jih postavljali drugi spletni servisi.